31 Ekim 2007 Çarşamba

Oyunlarınız Altındaki Bilgisayar Oyunları

Oyunlarınız Altındaki Bilgisayar Oyunları ...

Betty Boop Oyunları, Manken Oyunları, Komik Oyunlar, Zeka Oyunları, Yarış Oyunları, Makyaj Oyunları, Macera Oyunları, Mario Oyunları, Giysi Giydirme Oyunları, Spor Oyunları, Boyama Oyunları, Barbie Oyunları, Savaş Oyunları, Çocuk Oyunları Uçak Oyunları, Çizgi Film Oyunları, Oda Oyunları, 3 Boyutlu Oyunlar, Aksiyon Oyunları, Sue Oyunları, Basit Makinalar (Basit Makineler), Mide Bulandırıcı Oyunlar, Tıp ve Doktor Oyunları.

SÜT PİŞTİ OYUNU

SÜT PİŞTİ OYUNU
Çocuklar ve gençler arasında kalabalık bir grup tarafından oynanır. Oyuncu sayısı en az beş altı kişi olmalıdır. Bu oyun özellikle yaylalarda yeşillik olanlarda bahar ve yaz aylarında oynanır.

Oyunun oynanacağı alana bir kazık çakılır. Kazığa beş ile sekiz metre arası uzunluğunda bir ip bağlanır. İpin ucundan çoban olan kişi tutar. Diğer oyuncular ayakkabı ve terliklerini kazığın çevresine yığar. Çoban ipin ucundan tutarak kazık etrafında dolanmaya başlar. Oyuncular çobana “süt pişti mi” diye sorarlar. Çoban “süt pişti” dediği vakit oyun başlar.

Oyuncular seri hareketlerle ayakkabı toplamaya çalışır. Çobanda onları tekmelemeden ayakkabıların tamamını toplanırsa çoban çobanlık yapmaya devam eder. Eğer bir kişi çoban tarafından tekmelenirse o çoban olur.

Kibrit Oyunu

KİBRİT OYUNU
İki kişi ile oynanır. Kibrit kutusu, baş ve işaret parmakları ile tutularak döndürülüp havaya atılır. Kutu dik gelirse 10 puan yan kısmı üzerine gelirse 5 puan alınır. Dik ve yan gelmeden düşerse hak karşı tarafa geçer. En çok puan toplayan oyunu kazanır.

GAZOZ KAPAĞI OYUNLARI

GAZOZ KAPAĞI OYUNLARI
İlk Gazoz kapağı oyununda yılan şeklinde bir eğri çizilir. Baş tarafına büyük bir yuvarlak çizilir. Gazoz kapakları kuyruk kısmına yerleştirildikten sonra parmakla atılarak en az atışla kapak yuvarlağın içine sokulmaya çalışılır.

Gazoz Kapağı Oyunu üç, dört kişi arasında oynanan bir oyundur. Ufak bir çukur hazırlanır. 2m uzaklıktan çukura gazoz kapakları atılır. En çok kim çukura gazoz kapağı atarsa o kazanır.

Gazoz kapakları yan yana düz bir çizgi halinde dizilir. 3-4 m uzağa bir çizgi çizilir. Oyuncuların ellerinde düz bir taş bulunur. Çizgiye en yakın atan oyuncu ilk atış hakkını kazanır. Oyuncular çizgiden sıra ile atarak gazoz kapaklarını çizgi dışına çıkartmaya çalışırlar. Kim en çok vurursa oyunu o kazanır. Gazoz kapaklarının değeri vardır. Birlik, ikilik, beşlik ya da onluk gibi. Nadir bulunan kapaklar kıymetlidir. Gazoz kapakları genelde bakkallardan ya da kahvehanelerden toplanır.

HIMBIL OYUNU

HIMBIL OYUNU
Çok zevkli bir oyundur. Grup halinde oynanır. Kaç kişi oynayacaksa o sayıda meyve grubu oluşturup isimlerini küçük kağıtlara kişi sayısı kadar yazılır. Sonra bu kağıtlar karıştırılıp oyunculara dağıtılır. Oyuncular ellerinde aynı meyve grubunu biriktirmeye çalışırlar. Sıra ile her seferinde bir meyve değiştirilir. Aynı meyve grubunu elinde ilk tamamlayan kişim Hımbıl diyerek elini ortaya koyar. Ya da ortaya konulan birkaç nesne kapmaya çalışılır. Eli en üstte kalan ya da nesne alamayan hiç puan alamaz. En çok puan toplayan oyunu kazanır

Bebek Oyunu

Bebek Oyunu
Bu oyunlara Çemişgezek'de (Gelin) oyunları da denilir ve kız çocuklarına mahsustur. Konu komşu veya akraba çocuklarının bizzat kendi elleriyle yaptıkları çeşitli 'bebeklerle ve bu bebekler için yine kendi elleriyle hazırladıklaıı yataklar, yorganlar, yastıklardan tutunuz da kilimler, halılar ve mutbak takımlarına kadar olan oyuncak eşyalariyle oynanılır. Bu kıs çocukları küme halinde her gün okullarından döndükten sonra veya Cuma günleri her gün sırasiyle bir evde toplanırlar, bebeklerini ve takımlarını da beraberce o eve taşırlar, her birisi bir köşeye evini kurar, bebekleri oturtur ve onları sırasiyle konuştururlar da... işte bu sıralanmış evler arasında misafirlikler, davetler, hatta düğünler bile yapılır.

Bazen bu düğünlere büyükleri de karıştırırlar. Ailelerin eğlenmeleri cin bunlar birer vesile olur ve bazan da hakikibir düğün mahir yetini alır. Tefciler ısmarlanır, mahalleden davetli bulunan komşu hanımlar giymiş, giyinmiş, takmış, takıştırmış oldukları halde bu çocuk düğünlerine istisnasız icabet ederler., şarkılar, Türküler oyunlar birbirini takip eder, misafirlere şerbetler, kahveler ve çok defa da yemişler.ve meyveler ikram edilir. Hakikaten çok enteresan ve eğlenceli olan bu oyunlar yüzünden ben bil'akis ertesi günü babamdan yediğim dayakların tesiriyle mahv-ü perişan olurdum.

Sebebi: Ablalarımın bu oyunlarına müdahale ve bunların kurdukları evleri bozup da kendi fikrimce tekrar yeniden kurduğum için çıkan gürültüden bizar olan annemin, akşamlan babama yaptığı şikayetler üzerine zavallı ben, dayak yemediğim hiç bir gün yoktu.

AÇIL KİLİDİM AÇIL OYUNU

AÇIL KİLİDİM AÇIL OYUNU

Kış geceleri yedi sekiz yaşlarındaki çocuklar oynar. Hepsi oturmuş vaziyette ellerini yumruk yaparak üst üste koyarlar. Biri şahadet yapmağı ile yumrukların üst tarafına dokunarak (Açıl kilidim açıl) diyerek teker teker elleri açar. En alttakinin açılmadığını görünce, elin sahibine sualleri sorar ve karşılarındaki cevapları alır.

Soru-cevap bitince bütün çocuklar iki ellerini, parmakları açık olarak çenelerinin altında sakal gibi tutarak ve ellerinin yerlerini altlı üstülü değiştirirken (Vay köse sakalım... Vay köse sakalım) sözlerini tekrarlayarak gülüşürler. Sözler:

Hanı bunun kilidi?
Kuyuya düştü.
Kuyu nicoldu?
İnek içti.
İnek nicoldu?
Dağa kaçtı.
Dağ nicoldu?
Yandı.
Külü nereye savruldu?
Havaya.

Arapsaçı Oyunu

Arapsaçı Oyunu
Kaç kişiyle oynanır: Üç ve ya daha fazla kişiyle oynanır.

Malzemeler: Bir ip ya da yün yumak

Nasıl oynanır: Oyuna başlamadan önce oyuncular bir daire oluşturacak şekilde yere oturur. Bir oyuncu, elindeki ip yumağını, ipin ucunu bırakmadan bir diğer oyuncuya atar. Yumağı yakalayan kişi de ipi tutar ve yumağı başka birine atar. Böylece giderek büyüyen bir ağ oluşur. Oyunun ikinci bölümünde oyuncular düğümü çözmeye çalışır.

25 Ekim 2007 Perşembe

Bloga Flash Oyunu Ekleme

Bloga Flash Oyunu Ekleme
Diyelim ki blogunuz var ve Flash oyunlar eklemek istiyorsunuz. Böylece blog ya da günlüğünüz daha ilginç olacaktır. Blogunuza flash animasyon ekleyebilirsiniz. Aşağıda bunun ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Flash Dosyasını Yükleme
Aşağıda eklenecek Flash dosyasını görüyorsunuz.



Örnekte bir flash saat animasyonu eklenecektir. İlk önce Flash Oyunu ya da dosyayı oluşturup internette bir yere yüklemelisiniz. Eğer ftp gibi bir programla erişebileceğiniz bir site varsa oraya yükleyebilirsiniz. Blogger ya da blogcu resim, youtube videosu eklemenizde kolaylık sağlamakta. Fakat flash dosyalar, güvenlik nedeniyle blogger.com tarafından yükletilmiyor. Flash dosya bir yere yüklendikten sonra gerisi çok kolay. Yukarıdaki saat örneğinde flash dosyası (clock.swf) oyunlarınız altında bir yere yüklendi. (Tam Adresi: http://www.oyunlariniz.com/images/clock.swf).


Artık Flash dosyanız (SWF) hazır. Şimdi blogunuzdan bu swf flash dosyasına link vermeye sıra geldi. Aşağıdaki html kodunu kopyalayarak blogger altında moduna giriniz ve istediğiniz yere bu html kodunu yapıştırınız. İşte bu kadar..

Yapıştırılacak HTML Kodu


<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.oyunlariniz.com/images/clock.swf" pluginspage=" http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" height="101" width="400"></embed>

7 Ekim 2007 Pazar

Tek-Çift Oyunu Tanıtımı

Tek-Çift Oyunu Tanıtımı
2 oyuncuyla oynanır. İngilizcede odd-even game olarak bilinir.

Malzeme: Parmaklar
Nasıl Oynanır: Oyuncular tek veya çift ismini alırlar. Daha sonra ellerini arkaya saklayan iki oyuncu sırasıyla 1-2-3 diye sayarlar. 3 dendiğinde ikisi de sağ elinin parmaklarını gösterirler. Bir ya da İki parmak gösterebilirler. Eğer karşılıklı oyuncuların parmakları toplamı çift ise çift oyuncu değilse tek oyuncu kazanır. Örneğin, sizin isminiz tek olsun. Siz 1 karşı taraf 2 parmak gösterirse siz toplamı 3 olduğundan tek oyuncu olarak siz kazanırsınız.

Bu oyun yönetim bilimlerinde stratejik planlamada oyun teorisine örnek verilen bir oyundur. Bu teoriye göre rastgele oynanan bu oyunda her iki taraf ta eşit kazanma şansına sahiptir (%50-%50). Bu oyunu günlerce oynasalar da şansları eşittir. Ta ki birisini karşı taraftakinin stratejisini öğreninceye kadar.

Bu oyunun bizdeki versiyonu olan Cevizleri Çukura Atma Oyunu daha zevklidir. Zira yetenek gerektirip iyi nişancı olan kazanır.

Cevizleri Çukura Atma Oyunu Tanıtımı

Cevizleri Çukura Atma Oyunu Tanıtımı
Bu oyun İngilizcedeki odd-even yani Tek Çift Oyununa benzemektedir. Farkı, tek çift oyununda sadece eller kullanılmakta burada ise cevizler kullanılmaktadır. Bizim oyunumuz daha hareketli ve sağlık açısından daha yararlıdır.

Malzeme: Cevizler

Nasıl Oynanır: Ceviz oyunu duvar dibinde açılan bir çukura bir, bir buçuk metre mesafede tesbit edilen yerden bir avuç ceviz atmakla oynanır.. Şöyle ki, oyun başlamadan karşı karşıya gelen iki çocuktan birisi tek, diğeri çift sayıyı alırlar, eğer cevizleri atan çifti almış ise ve çukura attığı cevizler de çift olarak çukura girerse karşı taraftan o kadar ceviz alır, tek düşerse kendisi o kadar ceviz vermek mecburiyetinde kalırdı. Bu suretle ceviz kaybedenler, ya evlerine gider analarından yeniden ceviz ister., alırsa ne Ala!., almazsa çalar ve yahut biriktirdiği beş on para ile bakkal-dan ceviz alır., oyuna tekrar iştirak eder, işte bu suretle oyuna devam edilir ve kazanan çocukların cepleri ve koyunları cevizlerle dolu olarak sevinçle evlerine dönerlerdi.

Bir de içerisi oyulmuş ve bu deliğe kurşun akıtılmış bir aşığın bir. bir buçuk metre mesafede ıbir başkası tarafından sıra ile dizilmiş cevizlere nişan alarak atılmasiyle başlanır. Aşığı, dizilmiş cevizlere isabet ettirip bir ikişini veya daha fazlasını cevizlerin bulunduğu yerin etrafına otuz veya elli santim kutrunda çizilmiş bir daireden dışarıya çıkaran cevizleri kazanır, tekrar atar., isabet ederse tekrar kazanır, şayet aşığı, cevizlere isabet ettiremez veyahut daireden harice çıkaramazsa kendisi ceviz dikecek ve aşığı karşıdaki oyuncuya verecektir. Kazanan veya kaybedenler yukarıki akıbetle yine karşı karşıyadırlar.

Yedi Kiremit Oyunu Tanıtımı

Yedi Kiremit Oyunu Tanıtımı
Malzeme: Yedi kiremit, top

Nasıl Oynanır: Ortaya yedi kiremit konur, 2 gruba bölünen çocuklar bunu top atıp isabet ettirerek yıkmaya çalışırlar. İlk deviren diğer grubu topla vurma hakkını kazanır. Topla en çok kişi vuran grup kazanır.

Aşağıda yedi kiremit oyununun videosu yer almaktadır.

Video Tanıtımlı Çocuk Oyunları

VİDEO TANITIMLI ÇOCUK OYUNLARI
Aşağıda video tanıtımlı çeşitli klasik çocuk oyunları yer almaktadır.
1) Kuyu kazmanı Oyunu:

En az 5 kişi ile oynanan oyunda her çocuk ellerindeki sopa ile daireler çizer. 1 sopa fazla vardır ve o sopayla ebeyi seçmek için her çocuk sopayı sektirir. En az sektiren ebe olur. Oyuncular kendileirne ait dairelerden taşmadan aralarında sopayı sektirmeye çalışır, sopa kendi çemberinden taşdığında ebe sopayı uzaklaştırmaya çalışır oyuncu da onu yakalamayı hedefler; diğer çocuklar hemen dairesine yönelip sopalarıyla sopayı oyun alanına getirene kadar dairesini kazarlar. Oyun bu şekilde devam eder. Sonunda en çok kazılmış daire sahibi oyuncu oraya gömülür.

İzle - İndir


2) Köylü-Şehirli Oyunu:

3 Kişi ile oynanan oyun bir röportaj oyunudur. Bir Sunucu şehirli ve köylü kadına yaşamları hakkında sorular sorar, köylü ve şehirli kadınların taklidi yapan çocuklar abartılı cevaplar verir.

İzle - İndir


3) Uçak Oyunu

Bir ebeleme oyunudur, 7 kişi ile oynanır. Ebe diğer çocukları yakalamaya çalışır. Yakalanan çocuklar uçak gibi kollarını açarak dururlar. Duran oyuncu ebe tarafından yakalanmamış bir oyuncunun bacaklarının altından geçmesi ile çözülebilir. Oyun ebenin herkesi yakalaması ile biter.

İzle - İndir


4) Patlangaç Oyunu:

1 kova çamur, en az 2 kişilik bir oyun. Çamurla toprak kap yapan çocuklar onu yere patlatır. En güçlü kim patlatırsa o yüksek bir puan alır. Sonuçta puanlar toplanır, kaybeden kazananı sırtında taşır.

İzle - İndir


5) Üçgen Peynir dilimleri Oyunu

2 kişilik bir oyundur. Kalem, kağıt gereklidir. İlk önce kağıdın üstüne noktalar konulur, sonra iki oyuncu noktaları karşılıklı olarak üçgen yapacak şekilde birleştirir. En fazla üçgeni yapan kazanır. Bunu anlamak için üçgen yapıldıkça içine isimin baş harfi yerleştirilir.

İzle - İndir


6) Yattı Kalktı Oyunu:

En az 6 kişi ile oynanan bu oyunda 1 cezacı vardır. Çocukların hepsi birer birer bir meyva ismi alırlar ve bunu birbirlerine söylerler. Dairede bağdaş kuran çocuklar diğer meyva isimli arkadaşının ismini söylerken yatıp kalkarlar bu şekilde hızlı olarak gelişen oyun ismi şaşıranın yanağının cezacı tarafından boyayla boyanması duraklar, sonunda en az boyanmış oyunu kazanır.

İzle - İndir


7) Eski minder Oyunu:

Gönüllü ortada çömelir, çocuklar etrafında el çırpıp tekerleme söyleyerek dönmeye başlarlar. Ortadaki gönüllü bir konu seçer ve çocuklar o konu ile ilgili taklit duruşları yaparlar.Aynı konu iki kere seçilemez.

İzle - İndir


8) Cırtcak Oyunu:

2 kişilik bir oyundur. Tebeşirle yere içi içe 3 kare, ve karelerin orta noktasından üst dış kare yüzeyine değecek 4 adet çizgi eklenir. Çizgilerin kesiştiği noktalara taşlar yerleştirilir. Taşlar birbirlerini damada olduğu gibi yemeye çalışır.Oyun 2 taş kalana kadar devam eder.

İzle - İndir


9) Sıçratan Top Oyunu:

En az 4 kişi ile oynanan bu oyunda ipin ucuna bağlı bir top vardır, bu topu savuracak kişiyi seçmek için oyuncular aralarında tekerleme söyleyerek eleme yaparlar. Ebe seçilir. Ebe oyuncuların ayak altlarına doğru topu sallayarak oyunculardan birini ebelemeyi çalışırlar.

İzle - İndir


10) Alaylar Oyunu:

En az 6 kız ile oynanan bu oyunda, iki gruba bölünmüş kızlar alaylar adlı tekerlemeyi söyleyerek, karşı karşıya yürüşürler. Tekerlemeyi kim sonlandırır ise(tekerlemede en son kimin ismi söylenirse) o karşı takımın el ele tutuşmuş zincirini kırmaya çalışır. Son kişi kalana kadar devam eden oyunda, kaybeden kişi göbek attırılarak cezalandırılır.

İzle - İndir


11) 41 çubuk Oyunu:

En az 2 kişi ile oynanan oyunda diğer çubukları kıpırdatmadan çubuk almak ana amaçtır. Bunu başaran ve en çok çubuk alan oyunu kazanır. Çubuğu alırken kıpırdatan sırayı rakibine kaptırır.

İzle - İndir


12) Bezirganbaşı Oyunu:

Bezirganbaşı tekerlemesi ile ebe seçilir. Oyuncular seçilen 2 ebe'nin kolları altından tekerleme eşliğinde geçerler. Başta verilen isimleri bilemeyenler ebelerin arkalarına geçerler ve 2 farklı takım oluşturulur. Ardından ortaya bir çizgi çizilir ve 2 takım çizinin gerisine ip ile kim düşecek çekişmesi yapar.

İzle - İndir


13) Deli Kız Oyunu:

7 kişi daire yaparak dönerler, ortada deli kız taklidi yapan bir kız vardır, dairede dönenlerin söylediği tekerlemeye cevap verir ve akışa yön verir.

İzle - İndir


14) Pembe Nine Oyunu:

Çocuklar bir daire kurarlar, ortadaki tekerleme sonunda evleneceği kişinin ismini belirler. Tekerleme eşliğinde 'Pembe nine kızını almaya geliyoruz' derler, o da evet ya da hayır ile oyunu yönlendirir.

İzle - İndir


15) Mendil Kapmaca Oyunu:

Ortada mendili tutacak biri seçilir. Sonra çocuklar aldım verdim ben seni yendim oyunuyla iki gruba ayrılırlar. Çizgilerden çıkış yapan çocuklar arasında mendili yakalayan yakalayamayanı mendille ebelemeye çalışır.

İzle - İndir


16) Hacı Yatmaz Oyunu:

Ortaya bir sopa dikilir, çocuklar çevresinde daire olurlar. Herkes bir numara alır ve sopayı diken bir numara söyler ve numarası söylenen sopayı havada tutmaya çalışır.

İzle - İndir


17) Çarşıya gittim Oyunu:

Çocuklar daire kurararak yere çömelirler,İlk başlayan oyunca çarşıya gittim ile başlayarak neler satın aldığını söyler , diğerleride sırayla bir şeyler ekler ve aynı şeyleri sırası ile tekrar ederek akışın devam etmesini sağlarlar. Sırada şaşıran veya kelimeyi söylemeyi unutan kaybeder.

İzle - İndir


18 ) Zanbur zumbur dayı Oyunu:

Uzun eşek oyunun farklı bir modelidir. Yastık konumunda oturan zanbur zumbur dayı üstüne atlanan çocuk için bir meslek seçer ve o meslek için gerekli olan bir alet/edevat seçer. O meslek için ne lazımsa çocukların tekerleme ile söylemesini bekler. Seçtiği kelimeyi söyleyen çocuk yanar ve oyundan çıkarılır.

İzle - İndir

Sek sek Oyunu Tanıtım

Sek sek Oyunu Tanıtım

Herkes tarafından bilinen sek sek oyunudur. İlk gidiş bitince sondan başa dönüş yapar. Başta çift ayak gidiş dönüşün ardından tek ayak gider ve tamamladığı karelerin içine ismini yazmaya başlar. Başkasının kutusuna basmadan gidiş dönüşü bitiren oyunu kazanır.

Sekiz kuyulu Taş Oyunu Tanıtımı

Sekiz kuyulu Taş Oyunu Tanıtımı
Malzeme: Toplam 32 taşla
Nasıl Oynanır: 2 kişi ve 16 şar 16 şar paylaştırılmak üzere toplam 32 taşla oynanan oyunda oyuncular önlerine karşılıklı 4 er çukur kazar ve her çukurun içinde 4 taş yerleştirir. Kura ile seçilen oyuncu başlamaya hak kazanır. Başlayan oyuncu kendine ait çukurlardan 4 taş alır istediği çukurdan başlayarak sırayla her çukura 1 er taş koyar. Diğer oyuncu da aynı eylemi tekrarlar. Bu taş yerleştirme esnasında kendi çukurunda 1 taş brakmayı başaran oyuncu karşısındaki diğer oyuncunun çukurundaki bütün taşları almaya hak kazanır. Rakibin taşlarını toplamayı başaran oyuncu kazanır.


Beyaz Kelebekler Oyunu Tanitimi

Beyaz kelebekler Oyunu Tanıtımı
Daire olarak kelebek gibi dönen çocuklar, kol kola tekerleme söyleyerek dönerler.

Çalı Oyunu Tanıtımı

Çalı Oyunu Tanıtımı
İlk önce uzak bir noktaya koyulan kozalağı vurmaya çalışarak oyuncular arasından ebe seçilir. Ardından oyun başlar ve herkes kozalağı elindeki taşla vurmaya çalışır, kozalağı taşıyla isabet ettiremeyen geri dönüp taşını almaya çalışır, bu sırada ebe taşını almak için geri dönenleri ebelemeye çalışır.

Yağmur Yağıyor Oyunu Tanıtımı

Yağmur Yağıyor Oyunu Tanıtımı
Arkadaşlar bu oyunumuzu oynayabilmek için en az altı kişi olmalıyız. Oyunumuz, karşılıklı iki grubun, şarkımızla atışması şeklinde. E biraz da oyunculuk istiyor. Oyunumuz kolay. Taklit yeteneğimizi geliştirirken, kendimizi karşımızdakinin yerine koymayı da öğreniyoruz.

Topal Karga Oyunu Tanıtımı

Topal Karga Oyunu Tanıtımı
Bu oyunumuz için en az 5 kişiyle oynanır. İlk önce ebe seçimi yapılır ve ebe seçildikten sonra ortaya bir daire çizilir. Ebe olan arkadaşımız sadece bu dairenin içinde iki ayakla basabilir. Dairenin dışına çıktığı zaman tek ayak üzerinde diğer arkadaşlarını yakalamaya çalışır.

KUYU Oyunu Tanıtımı

KUYU Oyunu Tanıtımı
Malzeme: Misketler
Nasıl Oynanır: Toprak bir alanda 5-6 cm çapında ve derinliğinde bir çukur kazılır, ama çoğu zaman sokak araları eski oyunlardan kalan çukurlarla doludur zaten. Oyuna kuyuya belirli bir uzaklıktan oyuncuların sırayla kuyuya birer el atış yapmasıyla başlanır. Eğer oyuncunun attığı misket kuyuya girerse puan alır ve bir atış hakkı daha kazanır. Eğer misket çukura girmezse sıra diğer oyuncuya geçer. Bir oyuncunun misketi kuyuya girdiğinde, kuyudan en fazla bir karış uzaklıktan ya yerden ya da diğer elini destek alarak diğer rakibin misketini vurmayı çalışır, bu şekilde ek puan alır. İkinci puan alma yolu ise oyuncu kuyudaysa ve diğer oyuncunun misketi kuyudan bir karıştan daha yakın mesafedeyse rakip oyuncunun misketini kuyuya alır, en fazla üç atışta rakibin misketini kuyunun dışına atarsa puan kazanır. belirlenen puana ilk gelen oyuncu oyunu kazanır.

Kimin Eli Kimin Üstünde Oyunu Tanıtımı

Kimin Eli Kimin Üstünde Oyunu Tanıtımı
Köşe kapmaca oynayacak kadar köşe ya da yer yoksa oynanabilecek bir oyundur. Köşe kapmacadaki gibi en az üç kişi gerekir ama ideal rakam 5-6′dır. 1 kişi ebe olur ve yerde yüz üstü kapaklanır. Diğerleri ellerini onun sırtında üst üste koyarlar. Ellerin konması bittikten sonra sorarlar “En üstte kimin eli var?”. Eğer bilirse en üstte eli olan ebe olur, bilemezse, gıdıklamadan cimdiklemeye kadar çeşitli şiddetlerde cezalardan birine çarptırılır.

Eğer gürültü nedeniyle dışardan müdahale ile bitmemiş ise sürekli bilemeyip ebe olan kişinin mızıkması sonucunda biter.

El Kızartmaca Oyunu Tanıtımı

El Kızartmaca Oyunu Tanıtımı
Eğer üç kişi değilseniz ve dışarı çıkıp oyun arkadaşı da bulamıyorsanız, işte size İki kişi ile oynanan bir refleks oyunu. Bir kişi ellerini açar diğeri de ellerini onun üzerine koyar. Elleri üstte olan kişi ( ebe ) ellerinin üzerine vurulmadan ellerini kaçırmalıdır. Vurmayı başaramayan ebe olacaktır.

Oyun kızarmış eller ve birinin ağlamasıyla biter.

Çivi Oyunu Tanıtımı

Çivi Oyunu Tanıtımı
Tek gerekliliğin bir çivi ya da çakı olduğu, çamurda oynanan güzel bir oyunumuzdur.


Malzeme: Çivi ya da çakı

Nasıl Oynanır: iki ya da daha fazla kişi merkeze konmuş bir noktaya ulaşmaya çalışır ve çevresine dair çizerler. Bu daireler çizilirken bir birlerinin çizgileri üzerinden geçmemeli ve sınırların dışına düşümemelidir. Çizgi çizmek için gerekli noktayı ise elinizdeki çiviyi çamura saplayarak belirlersiniz.

Genel de bu oyun annenizden çamurla oynadığınız için azar hatta dizleriniz çamurlanmış ise bir tokat ile sonlanır.

Tüf Tüf Oyunu, Boru Üfleme Oyunu Tanıtımı

Tüf Tüf Oyunu, Boru Üfleme Oyunu Tanıtımı
Malzeme: Tek ihtiyacınız yarım metre uzunluğunda bir elektirk borusu ve bunun ile atacağınız kağıt rulolardır. Tabi bir de bunları atarak rahatsız edeceğiniz arkadaşlara ihtiyacınız var.


Bu boruların üst üste bağlanması ile dürbünlü olarak tabir edilen daha canti ve göz alıcı oyuncaklarınız olabilir. Ayrıca atacağınız kağıt tüf tüf ruloları yerine başka şeylerde kullanabilirsiniz. Örneğin çitlembik bunun için biçilmiş kaftan olabilir.

Ayrıca tükenmez kalem dışı (Bic markalar tavsiye edilir) ile küçük kağıt parçaları atabileceğiniz, taşınabilir modeller de yapabilirsiniz. Böylece ders sırasında sınıfın diğer köşesinde oturan arkadaşınızı rahatsız etmeniz mümkündür. bir süre sonra mermilerin kütlelerinin en az yüzde 50’si oranında tükürük taşımaya başlayacak olması, saldırının keyfini daha da artırır. Özellikle bu oyun, öğretmene yakalanılarak biter.

Dekman, Kovboyculuk, Askercilik Oyunu Tanıtımı

Dekman, Kovboyculuk, Askercilik Oyunu Tanıtımı
Kovboyculuk, askercilik olarak da isimlendirilebilir. Vahşi Batı’da, ilkel çağlarda ya da en son okuduğunuz çizgi romanda geçen bölge ve tarihi konu almasına göre oyunda küçük farklılıklar olur. Sanırım oyunun adı Vahşi Batı çizgi romanlarındaki (Teksas, Tommiks, Zagor) İngilizce efektlerden gelmekte (örneğin köpekler “bark bark” diye havlar, kurşunlar “ziv ziv” diye geçer, yumruklar “smack!” diye atılır. )

Mahallenin çocukları iki gruba ayrılır ve oyunun temasına göre kovboy/kızılderili, Alman/Amerikalı olur. gene oyunun temasına göre kullanılan silahlar da değişir. En popüleri tabancalardır. Karşılıklı “dışın dışın” sesleri ile ateş edilir. Çoklukla “öldün çık” diye biter.

Genellikle oyun öldün-ölmedin tartışması ile çıkan gerçek kavga ile biter.

Eğer çevrenizde marangoz abileriniz varsa onlara yalvar yakar olarak, ok-yay, kılıç, kalkan gibi daha gerçekci donanımlar elde edebilirsiniz. Tabi bu tür donanımlar ile oynanan oyunların sonunda çoğu zaman küçük çürük ve yaralanmalar olur.

Telli Araba Oyunu Tanıtımı

Telli Araba Oyunu Tanıtımı

Plastik arabanın, tepesinden uzunca bir tel takılarak yönlendirilmesi ile çeşitli oyunlara vesile olur.

Yarış yapıldığında, yarışı her zaman en iyi koşan çocuk kazanır. Bir de çocukların, trafik kurallarını ihlal etmeyi öğrendikleri bir oyundur.

Babamın bana bakır tellerden yaptığı, pil ve küçük gece lambalarıyla süslü telden arabayı hiç unutamıyorum.

Alman Kale Oyunu Tanitimi

Alman Kale Oyunu Tanıtımı
Amaç topu yere düşürmeden kale olarak belirlenen yere gol atmaktır. Genelde 3 ya da 4 kişinin oynadığı bu oyunda topu yere düşüren ya da topu auta atan kişi kaleye geçer.

Malzeme: Top

Kale olarak seçilen yer genelde Fatmanım teyzenin giriş kat demirleri olduğu için, Fatmanım Teyze sonunda bağırır, çağırır ve oyun sona erer.

Gazoz Kapağı Oyunu Tanıtımı

Gazoz Kapağı Oyunu Tanıtımı
Bir misket oyunu taklidir. Burada oyun araçlarınız misket yerine gazoz kapakları ve elinize oturan bir taş parçasıdır. Mermerden olanları tercih sebebidir.

malzeme: Teneke gazoz kapakları.

Küçükken 2-3 teneke gazoz kapağı biriktirdiğimi, daha sonra bunları satıp ufak bir cep harçlığı bile yaptığımı hatırlıyorum.

Gazoz kapakları sizin için bir servet değerinde oluyor. Maalesef eskisi gibi teneke gazoz kapakları kalmadı.

Evcilik Oyunu Tanıtımı

Evcilik Oyunu Tanıtımı
Yeryüzünün muhtemelen en eski ve “ömür boyu” oynanmaya devam eden tek oyunudur. Kaç yaşında olduğunuz farketmez, 7’sinde de 77’sinde aynı kapıya çıkar! 7 yaş ve öncesinde oynanan hali, her iki taraf için daha az zararlıdır. “Evin hanımı” çamurdan yemekler yapar, erkek ise dışardan yemekte kullanmak üzere (sümüklü böcek, gazoz kapağı, çalı çırpı) çeşitli malzemeleri toplar ve eve getirir. Bir saat geçtikten sonra yalancıktan akşam gelir ve kızla erkek birbirine sarılarak uyuma numarası yaparlar.

Körebe Oyunu Tanıtımı

Körebe Oyunu Tanıtımı
İngilizcede Blind folded olarak bilinmektedir. Belki de dünyadaki en yaygın çocuk oyunudur.

Malzeme:
Büyük bir mendil veya eşarp.

Körebe Nasıl Oynanır: Körebe olarak adlandırılan oyuncunun gözleri bir mendil veya bir eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular körebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Körebe onları yakalamaya çalışır.

Körebe birini yakalarsa hemen adını söylemelidir. Eğer yanlış ad söylerse oyun tekrar başlar ve Körebenin ebeliği devam eder. Eğer yakaladığının adını doğru söylerse yakalanan ebe olur.

Kardan Adam Oyunu Tanıtımı

Kardan Adam Oyunu Tanıtımı
Bu oyunun bilgisayar versiyonu çok yaygındır. Fakat burada bahsedilecek olan kışları oynanan kardan adam oyunudur. Maalesef küresel ısınma nedeniyle artık pek kardan adam yapamaz olduk.

Malzeme: Kar kar kar.. Bol miktarda kar ve soğuk. Tabi bir de eldivenler.

Kardanadam Nedir? Kardanadam TDK sözlüğünde kardan adam olarak yazılmaktadır. Kardan adam sıkıştırılmış kardan yapılan, insana benzer heykel. Genellikle çocuklar, bazen büyükler tarafından, eğlenmek amacıyla yapılır. Gövdesi ve başı, yerde yuvarlanarak yapılan iki ya da üç tane büyük kartopundan oluşur. Kollar genellikle daldan yapılır. Burun olarak havuç, göz olarak kömür veya zeytin kullanılır. Boynuna atkı bağlanabilir. Bazen başına şapka, kasket, kova gibi bir başlık giydirilir, koluna bir süpürge tutuşturulur, gövdesinin önüne küçük taşlardan düğmeler konur.

Kardanadam, batı ülkelerinden Japonya'ya kadar, kar yağan çeşitli ülkelerde yapılmaktadır.

Kardan adam yapmak sabır isteyen bir süreçtir. Genelde bir taşı yuvarlayarak başlar. Bol miktarda kar gerekmesi bu yüzdendir.

Kardan adam oyunları: Kardan adama giysi giydirme, çok büyük kardan adam yapma, gölge ebeleme oyununun kardan adam versiyonu şeklinde olabilir. Çok değişik ve komik giysiler giydirebilirsiniz. Diğer bir alternatif, kardan bayan olabilir. Bu durumda kız kıyafetleri giydirebilirsiniz.

Yakartop veya Yakantop Oyunu Tanıtımı

Yakartop veya Yakantop Oyunu Tanıtımı
Yakartop, bir takım oyunudur ve iki takım arasında oynanır. Takımlar en az iki kişiden oluşur.
Malzeme: Top

Nasıl Oynanır: Oyun anında takımları atıcı takım ve kaçıcı takım olarak adlandırmak mümkündür.

Atıcı takımın elemanları, aralarında 15-25 m civarında bir mesafe olan iki çizgiye çekilirler. Kaçıcılar bu iki çizginin arasına yerleşirler.

Atıcıların amacı kaçıcı takım elemanlarını elle attıkları topla vurmaktır. Vurulan oyun dışı kalır. Eğer atıcılar diğer takımın tüm elemanlarını vururlarsa tekrar atıcı olurlar. Oyun yeniden başlar. Atıcı takıma bir puan yazılır.

Atıcıların attığı top kaçıcılar tarafından tutulursa veya top kaçıcılara değmeden yere değerse takımlar yer değiştirir.

Al Yeşil Oyunu Tanıtımı

Al Yeşil Oyunu Tanıtımı
Malzemeler: Kemer
Nasıl Oynanır: Al Yeşil Oyunu, 8–16 yaşları arasındaki 5–10 çocuk arasında oynanır. Öncelikle yaşı en büyük olan çocuk hakem olarak seçilir. Çocuklar, aralarından aynı sırada duran birini usta olarak seçerler. Kalan çocuklar ise sırayla dururlar. Ustanın eline bir kemer verirler. Bu arada usta oyuncu ile hakem, çocuklardan uzaklaşırlar. Oyunla ilgili gizlice konuşmaya başlarlar. Usta ile hakem gizli konuşmalarında bir renk üzerine anlaşırlar. Örneğin kırmızı rengini seçerler. İkisi anlaştıktan sonra tekrar çocuklara dönerler. Burada usta oyuncu çocuklara “al, yeşil” diye sormaya başlar. Her hangi bir çocuk usta ile hakemin gizlice seçtikleri rengi söylerse kemeri eline alır ve çocukları dövmeye başlar. Birkaç dakika sonra hakem oyunculara bağırır “tas nefes kes tas nefes kes..... tas nefes kes” şunları söylerken bu kez çocuklar elinde kemer olan çocuğu dövmeye çalışırlar. Elinde kemer olan çocuk hızla hakemin yanına gidip kemeri teslim etmeli ve o rengin de kırmızı olduğunu söylemeli. Bu şekilde sıra gelir sırada duran ikinci çocuğa ve oyun sürdürülür.

Oyun bazı yörelerde uzun kış gecelerinde erişkinker tarafından da oynanır. Türkmenler arasında hayli yaygındır.

Çukur Oyunu Tanıtımı

Çukur Oyunu Tanıtımı
Misketlerle Oynanan Bir oyundur.

Malzeme: Misketler
Nası Oynanır: Çukur üçgenin 3 boyutlu şekli olarak düşünülebilir. Zor oyundur. Bir yumruk girebilecek büyüklükte bir çukur kazılır (ne fazla ne eksik). Her oyuncu çukura birer misket bırakır. Amaç misket atışlarıyla çukurdan misket çıkarmaktır. Misket çıkarabilen oyuncu çukurdan çıkardığı misketi ve çukurdan misket çıkarabilmişse atış yaptığı misketi alabilir. Çıkaramayanınki çukura düşmüşse oraya ait olur. Onu ordan çıkarabilen alır.

Şap Oyunu Tanıtımı

Şap Oyunu Tanıtımı
Misketlerle Oynanan Bir oyundur.

Malzeme: Misketler
Nasıl Oynanır: Şap oyunu istediğiniz kadar kişi ile oynanabilir bunu oyunu kuran oyuncu yapabilir.misketler şap denen yuvarlagın içine kaça oynanıyorsa dizilir ve birincilik için duvar kenarına misketleri atarlar kimin misketi daha öndeyse o kişi birinci olur ve sonuncu olan oyuncu şapın kaç oldugunu ve yemenin ne zaman oldugunu belirler.yani şapın kaç oldugu şu demektir:yuvarlagın içine 1 kez girersen oyunu kaybedersin tabiki şap 1 ise bunu az önce dediğim gibi sonuncu olan oyuncu belirler.ve yeme sonlu başlı derse oyundaki oyuncu yerden misket çıkarırsa diğer oyuncuyu vurur ve yerdekiler o oyuncunun olur yeme son derse oyunun içinde misket çıkarsa bile oyunun sonunu beklemelidir ve o zaman yerden misketi son çıkaran oyuncu rakibini vurmaya çalışır vurursa rakibinin yerden çıkardığı misketi alır.birde en başta hiç kimse yerden misket çıkartmadan birbirini vurursa kaynaşma olur yani ebeden yeni baştan atılır miskete.oyunun kuralı budur.

Zımba Oyunu Tanıtımı

Zımba Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle Oynanır: Çok kişiyle oynanır.

Malzemeler: Toprak alan.

Nasıl Oynanır: Zımba ülkemizde sevilen bir oyundur. Her yöremizde farklı kurallarla oynanır.

Yere 1-2 metre çapında bir daire çizilir. Ebe bu dairenin içine girer. Diğer oyuncular oyun alanına dağılırlar. Ebe “Zımba!” diye bağırır. Bu, oyunun başladığını işaret eder. Daireden tek ayağı üzerinde sekerek çıkan ebe oyunculardan birini ebelemeye çalışır. Ebelediği oyuncu yeni ebe olur. Eğer ebenin havadaki ayağı yere değerse, dönüp dairesine girene kadar, herkes ebeye yavaşça vurur. Bu durumda ebe hemen dairenin içine girmelidir. Ebe dairenin içinde güvendedir. Ebelikten kurtulamayan ebe oyuncuları kovalamayı sürdürür.

Bu oyuna çok benzeyen Simit’te ise ebe daire içinden çıktığı an “” diye bağırmaya başlar. Tek nefeste “Simiiiiiiit!” diye bağırmayı sürdürürken, koşarak diğer oyunculardan birini ebelemeye çalışır. Eğer nefesi tükenmeden, başka bir oyuncuyu ebeleyebilirse, bu kişi ebe olur. Ancak, kimseyi ebeleyemez ve nefesi daire dışındayken tükenirse, diğer oyuncular ebeyi kovalamaya, yakaladıklarında da hafifçe vurmaya başlarlar. Ebe dayaktan kurtulmak için geri dönmelidir.

Not: Bu oyunun 1980'lerde oynanan edepsiz versiyonu Göt Kazmaca olarak adlandırılmaktadır.

Döt Kazmaca Oyunu Tanıtımı

Döt Kazmaca Oyunu Tanıtımı
Affınıza sığınarak konunun eksik kalmaması için bu oyunu tanımlamamız gerektiğine inanıyoruz. 1980'lerde yaygın şekilde özellikle erkek çocuklarının oynadığı bir oyundur. Günümüzde büyük kentlerde bu oyunu oynamak olanaksız bir durum almıştır çünkü kazacak toprak artık yoktur ve her yer artık beton ve asfaltdır.dolayısıyla doğa ile barışık bir oyundur. 2000'li yıllarda bu oyunu oynayabilmek için kent dışına çıkmak ve toprak alanlar bulmak gerekir.

Malzeme: Her oyuncu için diğerlerinin dairesini (döt) kazmak için kullanılmak üzere ucu sivrileştirilmiş bir uzun sopa. Tek bir kısa çubuk. Sopa olayı bazı yerlerde (köylerde) abartılıp kazma kürek te kullanıldığı versiyonları vardır.

Nasıl Oynanır: Döt kazmaca ve çelik çomak iki ayrı oyundur. bu iki oyun bir birinin bir üst sürümü yada alt versiyonu değildir. Çelik çomak takım halinde oynanır. Döt kazmaca ise bireysel bir oyundur. göt kazmaca sağlam bir sinir isteyen, kendine hakim olmayı bilen ve salak olmayan kişinin başarılı olduğu bir oyundur.

Oyuncular toprak bir alanda, bir daire oluşturacak şekilde dizilir ve önlerine birer küçük daire çizilir (işte bu daireler oyuncuların oyundaki dötüdür). herkesin uzun bir sopası vardır. ebe olan sopasını kenara bırakır eline kısa bir çubuk alır. bu çubuğu elinde sopa olanlardan birine doğru atar (beyzbol gibi), ilgili havadan gelen bu çubuğu elindeki sopayla vurarak uzağa fırlatmaya çalışır. ebe bu çubuğu düştüğü yerden alıp oyun alanına dönmeye yada vuran kişi kendi götüne dönmeden onu yakalamaya çalışırken diğerleri de onun dairesini (farazi dötünü) ellerindeki sopalarla deşmeye, kazmaya başlarlar. Oyunun sonunda dairesi en çok kazılmış olan oyunu kaybeder. işin otokontrol boyutu burada başlar. Zira rakipler kaybedenle alay ederler.

Oyunu oynayabileceğiniz toprak alan bulabilseniz de tavsiye etmeyiz. Bir şekilde edepsiz bir oyundur. Oynamamak lazımdır. Sonu genelde kavga ve kırgınlıklarla biter.

Bu oyunun terbiyeli versiyonu zımba oyunudur. Onu oynamanızı tavsiye ederiz.

Yüzünü Çarpıt Oyunu Tanıtımı

Yüzünü Çarpıt Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kalabalık oynandığında daha eğlenceli olur.

Malzemeler: Malzeme yoktur.

Nasıl oynanır: Don-ateşe benzeyen bu oyunda oyuncular ebelenmemek için saçma yüz ifadeleri takınmalıdır, en az on kişiyle oynandığında daha zevkli olur. Önce oyuncular arasından bir ebe seçilir. Ebe oyuncuları kovalamaya başlar.

Yağ Satarım Bal Satarım Oyunu Tanıtımı

Yağ Satarım Bal Satarım Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Ne kadar çok oyuncu olursa o kadar zevkli olan bir oyundur.

Malzemeler: Mendil dışında malzemeye ihtiyaç yoktur.

Nasıl oynanır:Bir ebe vardır ve diğerleri çember oluşturup yere çökerler. Ebe elinde bir mendille, “yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım” diyerek etraflarında dolaşır. Sonunda mendili birinin arkasına koyar ve koşmaya başlar mendili bıraktığı kişi kalkıp ebeyi kovalamaya başlar. Eğer ebe yakalanmadan onun yerine geçebilirse, diğer oyuncu ebe olur. Eğer yakalanırsa tekrar ebe olur.

Arı Vızzz Oyunu Tanıtımı

Arı Vızzz Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: En az 4-5 kişiyle oynanır.

Malzemeler: Malzeme gerekli değildir.

Nasıl oynanır:Kim vurdu olarak da bilinen bu tahmin oyunu birçok ülkede benzer kurallarla oynanır. Adını oyuncuların ebeyi şaşırtmak için çıkardıkları seslerden alır.

Önce bir ebe seçilir. Oyuncular ebenin 1-2 m gerisinde dizilirler. Ebe bir eliyle gözlerini kapatır. Ebe, gözlerini örneğin sol eliyle kapatıyorsa, sol elini de sol kolunun altından geçirir ve avucu yukarı gelecek şekilde tutar. Sıradaki oyunculardan biri sessizce ebeye yaklaşır., ebenin eline vurur ve hemen geriye döner. Bu sırada diğer oyuncular ebeyi şaşırtmak için hep bir ağızdan “ vızzz, vızzzz, vızzzz” diye bağırırlar. Ebe oyunculara döner ve eline kimin vurduğunu tahmin etmeye çalışır. Tahmini doğruysa vuran oyuncu yeni ebe olur. Ebe kimin vurduğunu bilemezse ebe olarak kalır ve oyun devam eder.

Oyunu farklı türlerinde oyuncular ebenin eline vurmak yerine giysisini çeker ya da sırtına vururlar. Macaristan’da oynanan Dobi Dobi’de oyuncular hep bir ağızdan şarkı söylerken oyunculardan biri ebenin sırtında parmaklarıyla tempo tutar. Ebe bu oyuncunun kim olduğunu tahmin etmeye çalışır.

Üç Taş Oyunu Tanıtımı

Üç Taş Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Oyun iki kişiyle oynanır.

Malzemeler: Her oyuncunun üçer taşı vardır

Nasıl oynanır:En basit ve en eski tablalı oyunlardan biridir. Oyuncuların amacı, kesişme noktalarına yerleştirilen taşlarla yatay, dikey ya da çapraz yönde bir sıra oluşturmaktır. Oyuncular taşlarını sırayla ve teker teker boş kesişme noktalarına yerleştirerek oyunun başlangıç konumunu oluştururlar. Sonra her oyuncu sırayla bir taşını komşu bir boş noktaya geçirir ve üçlü bir sıra oluşturmaya çalışır. Taşlarıyla ilk sırayı oluşturan oyuncu kazanır.

Uzun Eşek Oyunu Alternatif Tanıtım

Uzun Eşek Oyunu Alternatif Tanıtım

Kaç kişiyle oynanır: Bir yastık ve en az 4 oyuncu

Malzemeler: Bulunabilirse “yastık”ın karnına koyulabilecek yastık

Nasıl oynanır: Biraz tehlikeli olmasına karşın ülkemizde nesillerdir en popüler oyunlardan biridir. Erkek çocukların rağbet ettiği bir oyundur ve açık havada grup şeklinde oynanır.

Oyuncular iki gruba ayrıldıktan sonra hangi grubun yatacağına, hangi grubun atlayacağına karar verilir. Yatacak takım yastığın önüne dizilir. İlk baştaki oyuncu eğilerek kafasını yastığa dayar ve arkasındakiler de bir öncekinin bacaklarından tutarak eğilir. Atlayanlar atlarken “uzun eşşek gaba gaba döşşek” diye bağırırlar ve eşeğin üzerine bindikten sonra sürtünemez, ayaklarını dolayamazlar. Eşek çökerse atlayan grup tekrar atlar, atlayanlardan biri yere değerse yatan grup atlama hakkı kazanır. Eğer tüm grup elemanları başarılı bir şekilde eşeğe binerse, atlayanların en önündeki kişi “tek mi çift mi” deyip parmaklarıyla 1 veya 2 gösterir ve eşeğin en arkadaki oyuncusu tahmin eder. Bilirse atlama hakkı el değiştirir.

Taş Kağıt Makas Oyunu Tanıtımı

Taş Kağıt Makas Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: İki kişilik gruplar halinde oynanır.

Malzemeler: Malzeme yoktur.

Nasıl oynanır: Başlamadan önce oyuncular karşılıklı geçerler ve işaretlerini yapmadan önce taş-kâğıt-makas diye bağırarak ellerini yumruk şeklinde sallarlar. Oyuncu kağıt işareti yapacaksa elini düz, makas yapacaksa işaret ve orta parmağını açık, taş yapacaksa yumruk şeklinde öne doğru uzatır. Taş makası kırar, makas kağıdı keser, kağıt taşı kaplar. Okulumuzda örnekleri tepsi taşımak için girilen iddialarda görülür.

Şapka Tekmeleme Oyunu Tanıtımı

Şapka Tekmeleme Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle Oynanır: En az üç oyuncuyla oynanır.

Malzemeler: İran’da Borkum Topa diye bilinen ve şapkayla oynan bu oyunda siz başka bir eşyanızı da kullanabilirsiniz.Önemli olan, ebenin ‘savunmak’ üzere, şapka, giysi yada başka bir eşyasını ortaya koyması gerekir.

Nasıl Oynanır: Ebe seçildikten sonra yere tebeşirle 1 metre çapında bir daire çizilir. Ebe dairenin içine şapkasını yada başka bir özel eşyasını atar, daha tek ayağıyla yerdeki dairenin kenarına basar. Diğer oyuncuların ebelenmeden şapkayı almaktır. Ebe şapkasının savunurken, bir ayağı daim yerdeki daire çizgisi üzerinde olmalıdır. Ebe diğer yağıyla sağa sola dönebilir, ancak çizgideki ayağını kımıldatamaz. Diğer oyuncular daire sınırları içindeyken şapkaya elleriyle dokunamazlar, ancak şapkayı tekmeleyerek daire dışına çıkartabilirler. Şapka daire dışına bir kez çıkarıldıktan sonra hem diğer oyuncular , hem de ebe şapkayı eliyle alabilir. Oyunculardan biri şapkayı aldığında, ebe onu geri almak için, şapkayı daire dışına tekmeleyen oyuncuyu ebelemelidir.

Sıçratan Top Oyunu Tanıtımı

Sıçratan Top Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kişi sınırlaması yoktur.

Malzemeler: 4–5 metrelik bir ip ve bir top

Nasıl oynanır: İpin ucuna top bağlanır. Oyuncular ortadaki ebenin etrafına yuvarlak halinde dizilirler. Ebe ipi etrafında çevirmeye başlar. Oyuncular top onlara yaklaştığında zıplayarak topa değmemeye çalışırlar. Topa dokunan oyun dışı kalır.

Sıcak Soğuk Oyunu Tanıtımı

Sıcak Soğuk Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kişi sınırlaması yoktur.

Malzemeler: Malzeme gerekmez.

Nasıl oynanır: Bir ebe seçilir. Seçilen ebe odanın dışına yollanır ve bir eşya saklanır. Ebe odaya girince nesneye yaklaştığında sıcak, nesneden uzaklaştığında soğuk denir. Yanıyor, dondu yada ılık gibi kelimelerin kullanımı opsiyoneldir. Ebe eşyayı bulunca istediği kişiyi ebe seçer ve oyuna yeniden başlanır.

Rüzgar Yağmur Kar Oyunu Tanıtımı

Rüzgar Yağmur Kar Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kalabalık bir grup halinde oynanır.

Malzemeler: Oyuncular sadece kendi vücutlarını kullanırlar.

Nasıl oynanır: Bir şaşırtmaca oyunudur. Dışarıda oynanır. Oyuncuların içinden bir lider seçilir. Oyuncular düz bir çizgi oluşturacak şekilde yan yana dizilirler, lider de onların karşısına geçer. Oyuncuların amacı liderin söylediklerini şaşırmadan yerine getirmektir; “rüzgâr” dediğinde oyuncular ellerini çırpar, yağmur dediğinde ellerini göğüslerine vurur, kar dediğinde ise ellerini dizlerine vururlar. İlk önce yavaş başlayan oyun giderek hızlanır ve zorlaşır. Yanlış hareketi yapan ve duraksayan oyuncular yanar ve oyundan çıkar. Sona kalan oyuncu yani kazanan lider olur ve oyun yeniden başlar.

Peşimden Gel Oyunu Tanıtımı

Peşimden Gel Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: En az 3 oyuncu gereklidir.

Malzemeler: Uzunca bir ip

Nasıl oynanır: Hız gerektiren bir oyundur. Oyunun amacı lideri takip ederek ipe tam zamanında girmektir.

İki oyuncu karşılıklı durarak ipi çevirmeye başlarlar. Diğer oyuncular ip çevirenlerden birinin yanında geriye doğru dizilirler. Sıradaki oyuncu çevrilen ipe girer ve bir kez atlar. Oyuncular ipten çıktıktan sonra karşılarında duran ip çeviricisinin arkasından dolanır ve henüz atlamamış olanların karşısında yeni bir sıra oluştururlar. Son oyuncu da bir kez atlayıp ipten çıktığında, yeni oluşturulan sıranın ilk oyuncusu yine ipe girer ve yine bir kez atlar. Oyuncular bütün bu hareketlerle, bir 8 çizmiş olurlar. Atlama sırasında yanan oyuncular oyundan çıkar. Oyun geriye son bir oyuncu kalana kadar sürer.

Öt Kuşum Öt Oyunu Tanıtımı

Öt Kuşum Öt Oyunu Tanıtımı

Kaç Kişiyle Oynanır: Ne kadar çok kişiyle oynanırsa o kadar eğlenceli olur.

Malzemeler: Göz bağı ve minder.

Nasıl Oynanır: Bu oyunda arkadaşlarınızı seslerinden tanımaya çalışmalısınız. Oyuna başlamadan önce bir ebe seçilir ve ebenin gözleri bağlanır. Diğer oyuncular bir daire şeklinde yer alırlar. Ebe kimin nerede oturduğunu bilmemelidir. Ebe elinde küçük bir minderle oyuncuların arasında dolaşmaya başlar. Birden durup elindeki minderi oyunculardan birinin kucağına bırakır ve kendisi de minderin üzerine oturur. Kucağına oturduğu oyuncuya ‘Öt kuşum öt!’ der. Oyuncu ‘Cik cik cik’ der, ama tanınmamak için sesini değiştirir. Ebe oyuncuyu sesinden tanıyabilirse, bu oyuncu yeni ebe olur.

Amerika’da Günaydın Kaptan isminde çok benzer bir oyun oynanır. Oyunculardan biri ebe olarak seçildikten sonra diğer oyuncular gözleri bağlı olan ebenin çevresinde bir daire oluştururlar. ;Oyunculardan biri ‘Günaydın kaptan’ der. Ebe onu selamlayan oyuncuyu sesinden tanımaya çalışır. Ebe hangi onu selamlayan oyuncuyu bulabilirse, bu oyuncu yeni ebe olur; bilemezse, oyuncu ‘Günaydın dedim kaptan’ der. Ebe yine bilemezse, başka bir oyuncu ‘Günaydın kaptan’ der ve oyun davam eder.

Orman Oyunu Tanıtımı

Orman Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır:14 kişiyle oynanır.

Malzemeler: 1 – 1,5 metre uzunluğunda 20 sopa

Nasıl oynanır: Sopalar, bir sıra şeklinde ve birbirine ikişer adım mesafeyle oyun alanının ortasında yere dikilir. Bu sopalar oyuncuların geçmesi gereken ormandır. Oyuncular iki takıma ayrıldıktan sonra takımlar alanın kenarlarından birer sıra oluşturacak şekilde dizilirler. Her takım kendine bir takım kaptanın seçer. Takım kaptanına “bozbey” denir.

Bozbeylerin birbirine seslenmesiyle oyun başlar:

Birinci takımın bozbeyi şöyle der:

“Ulu orman boranlı

Ortası da dumanlı

Bir yiğit sal ormana

Varsın gelsin bu yana.”

İkinci takımın bozbeyi yanıt verir:

“Ulu orman meşedir

İçi dolu köşedir

Ormandadır emeklerim

Bir yiğidin beklerim”

Bu konuşmanın ardından takımların ilk oyuncuları ormanın iki ucuna gelir ve oyunculardan birinin vereceği işaretle ormanı sopaların arasında zikzak şeklinde koşarak geçerler. Hangi takımın oyuncusu ormanı sopalara çarpmadan ve daha hızlı geçerse bu takım o turu kazanır. Oyuncu sopalardan birini çarparak devirirse ceza olarak sopanın yerine geçer; oyunun sonuna kadar devirdiği değneğin yerinde ağaç gibi dikilmek zorundadır.

Bütün oyuncular sırayla ormandan geçtikten sonra en çok tur kazanan takım oyunu kazanır.

Üsküp Oyunu Tanıtımı

Üsküp Oyunu Tanıtımı Üsküp, misketlerle oynanan bir sokak oyunu. Rakip oyuncuların misketlerini kazanmak, çocuk argosunda ütmek gayesiyle oynanır.

Oyun Malzemeleri: Misketler

Oyun nasıl oynanır: Yere önce bir üçgen çizilir. Her oyuncu bu üçgenin içine kendi misketlerini diker. Oyuncular ayrıca, ellerine iyi oturan çocuk argosunda kaflik adı verilen bir oyun misketi kullanırlar ve başlangıçta bu kafliği üçgenden uzak bir yere atarlar. Oyuna ilk olarak, üçgenden en uzağa kafliğini atan oyuncu başlar. Amaç, bu misketle üçgen içindeki misketlere vurarak üçgen dışına çıkarmak ve bu çıkardığı misketleri kazanmaktır, başka bir deyişle ütmektir. Eğer oyuncunun misketi ya da başka bir deyişle kafliği bu üçgenin içine oturursa oyuncu üçgene dikili misketi vurmuş ve dışarı çıkarmış olsa da atışı sayılmaz ve atışını yineler. İkinci oturuşta ise diskalifiye olur. Ayrıca bir oyuncu diğer oyuncunun kafliğine vurursa, vurduğu oyuncu diskalifiye olur ve oyunu kaybeder.

Üsküpün morsdan farkı, oyuncunun misketinin üçgen içinde ikinci kalışında diskalifiye olmasıdır. Morsda ise ilk oturuşta oyuncu diskalifiye olur.

Mors Oyunu Tanıtımı

Mors Oyunu Tanıtımı
Mors, misketlerle oynanan bir sokak oyunudur. Çoğunlukla diğer oyuncuların misketlerini almak için oynanır.

Oyun için Gerekli Malzemeler: Misketler

Oyun Nasıl Oynanır: Yere önce bir üçgen çizilir. Her oyuncu bu üçgenin içine kendi misketlerini diker. Oyuncular ayrıca, ellerine iyi oturan çocuk argosunda kaflik adı verilen bir oyun misketi kullanırlar ve başlangıçta bu kafliği üçgenden uzak bir yere atarlar. Oyuna ilk olarak, üçgenden en uzağa kafliğini atan oyuncu başlar. Amaç, bu misketle üçgen içindeki misketlere vurarak üçgen dışına çıkarmak ve bu çıkardığı misketleri kazanmaktır. Çocuk argosunda misket kazanmaya ise ütmek adı verilir. Eğer oyuncunun misketi ya da başka bir deyişle kafliği bu üçgenin içine oturursa oyuncu üçgene dikili misketi vurmuş ve dışarı çıkarmış olsa da kaybeder ve diskalifiye olur. Ayrıca bir oyuncu diğer oyuncunub kafliğine vurursa, vurduğu oyuncu diskalifiye olur ve oyunu kaybeder. Bazen, üçgendeki misketlerin önüne madeni para da dikilir ve bu para da vurularak üçgen dışına itilmeye ve kazanılmaya çalışılır.

Mors oyununun yine aynı kurallarla oynanan üsküpden farkı, oyuncunun misketinin üçgen içine ilk oturuşta diskalifiye olmasıdır. Üsküpde ise ikinci oturuşta elenir.

İnternet Oyunlarından Gerçek Oyunlara

İnternet Oyunlarından Gerçek Oyunlara
Basından: İnternetten Çelik Çomağa
İnternetten sıkılan köylüler çelik çomağa geri döndü
Türkiye'de hızla yayılan internet ve bilgisayar oyunlarının gençlerde kültürel yozlaşmaya neden olduğunu ileri süren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un köylüleri çelik-çomak oyununa geri döndü.

Bilgisayar oyunları ile büyüdüklerinden eski oyunları bilmeyen gençlerin bu kültürü unutmaması için köyde yediden yetmişe herkes çelik çomak oynamaya başladı. Köy Bekçisi Sadettin Özdemir nezaretinde haftanın belirli günlerinde düzenlenen çelik çomak turnuvalarının halk arasındaki kaynaşmayı artırdığı bildirildi.

Aydın'ın ADSL internet erişimine ilk kavuşan köylerden biri olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un köyü Ilıdağ'da bilgisayara ve bilgisayarlı oyunlara olan merak kısa sürede tükendi.

500 haneli köyde son üç yılda yaklaşık 50 eve bilgisayar kurulurken, köyde de internet cafe açıldı. Bilgisayar oyunlarının yaygınlaşmasıyla birlikte gençlerde kültürel yozlaşma yaşandığını ileri süren köyün ihtiyarları eski oyun kültürlerini yaşatmak için yaşlarına bakmadan çelik çomak oynamaya başladı. Yaşlıların bu girişimi sonucu tekrar gündeme gelen çelik çomak oyunu köyde herkesin tek eğlencesi ve sporu haline geldi.

Cumartesi Pazar günleri Yukarı Oba Mahallesi Sulubağ Mevkiinde oynanan oyunları izleyen köyün yaşlıları bu turnuvaları izlerken hem nostalji yaşadıklarını hem de gençlerle daha iyi iletişim kurabildiklerini söylediler. Çelik çomak oyununun tarihinin Türk tarihi kadar eski olduğunu belirten köyün yaşlılarından 74 yaşındaki Sabri Dincik,

"Bu oyunu biz de dedelerimizden öğrendik. Çocuklarımızı öğrettik ama çocuklarımız bilgisayarın etkisinde kalan torunlarımızı öğretemedi. Çelik-çomak, çoban-kurt, mendil kapmaca, gibi oyunlar aslında birer Yörük oyunudur. Köyümüz her ne kadar mesleki manada Yörüklük yapmıyorsa da bizim aslımız Yörük'tür" dedi.

Bilgisayara kesinlikle karşı olmadıklarını ancak gençlerin kültürünü unutmasından rahatsız olduklarını belirten 73 yaşındaki Mehmet Turhan ise "Köyün nüfusu her geçen gün arttığı için gençleri tanıyamaz olduk. Köyümüz aslında kültürel değerlerine çok bağlıdır. Ancak internet ve bilgisayar oyunları bir anda kuşaklar arasındaki bağları koparmaya başladı.

Torunlarımızla aynı şeyleri konuşamaz olunca soruna çare arayışına girdik. Çelik çomağın sanal alemden daha faydalı olduğunu ve aynı zamanda spor olduğunu gösterdik. Artık çocuklarımız günün belli vakitlerinde internete girip bilgisayarla uğraşıyor. Ancak oyun ve spora ayrılan vakti çelik çomakla geçiyoruz. Son günlerde köyümüzde gençlerle yaşlılar arasındaki muhabbet arttı. Gençlerimizden tek isteğimiz kendi gelecekleri için bu kültürü devam ettirmeleridir" dedi.

İHA

Nuh'un Gemisi Oyunu Tanıtımı

Nuh'un Gemisi Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Ne kadar kalabalık olursanız o kadar eğlenceli olur fakat oyuncu sayısı çift olmalıdır.

Malzemeler: Oyuncu sayısı kadar kağıt, kalem.

Nasıl oynanır: Nuh Peygamber tarafından kurtarmak için gemisine bir dişi, bir erkek olmak üzere birçok canlıdan birer çift alır. Adını işte bu gemiden alan oyunda, oyuncular da gemide eşlerini arayan hayvanları temsil eder. Nuh’un Gemisi grup halinde oynanan bir taklit oyunudur.

Başlamadan önce oyuncu sayısı kadar kağıt hazırlanır. Bunun yarısı kadar da hayvan cinsi seçilir. Her cinsin ismi ikişer kağıdın üzerine yazılır ve kağıtlar karıştırılır. Oyuncular bu kağıtlardan birer tane seçerler, ama kağıtlarını kimseye göstermezler. Her oyuncu kağıdında yazılı hayvanın taklidini yaparak eşini arar. Örneğin kağıdında tavuk yazan oyuncu gıdaklayarak herhangi bir şekilde tavuk taklidi yapan diğer oyuncuyu arar. Tavuk, köpek gibi sesleri kolay taklit edilebilir hayvanların birbirini bulması kolaydır. Kağıdında yılan ya da çekirge gibi hayvanlar yazan oyuncuların işi daha zordur. Birbirini bulmakta en sona kalan çift oyunu kaybeder

İsim Şehir Hayvan Bitki Eşya Artist Ülke Oyunu Tanıtımı

İsim Şehir Hayvan Bitki Eşya Artist Ülke Oyunu Tanıtımı
İsim, Şehir, Hayvan, Bitki, Eşya, Artist, Ülke gibi bilgileri geliştiren bir oyun. Bu oyun sıralamaya göre İsim Eşya oyunu, isim artist oyunu, isim şehir oyunu gibi isimlerle de anılmaktadır.

Kaç Kişiyle Oynanır: Oyun istenen sayıda kişi tarafından oynanabilir.
Malzemeler: Oyuncu sayısı kadar kağıt, kalem.

Nasıl Oynanır: Oyunculardan birisine içinden A, B, C, Ç diye sayması istenir. Saymaya başlarken BAŞLADIM der. Diğer oyunculardan birisi DUR der. Durduğu anda hangi harfte kaldıysa o harf harf olarak seçilir. Daha sonraki turlarda sayan kişi en yüksek puan alanlardan seçilebilir. Herkes seçilen harfle başlayan ilgili şeyleri bulur. İlk bitiren kişi 50'ye kadar sayar (Kavgaların en çok oldukları anlardır). Daha sonra puanlamaya geçilir. Aynı şeyi yazan oyuncular o maddeden 5 puan özgün ya da farklı yazanlar 10 puan alırlar. O maddede herhangi birşey yazamayan sıfır alır.

Oyunda başlıca hileler ve tartışmalar: Sayma sırasında sayan kişi 2 dakika geçtikten sonra B, C gibi alfabenin başından harf söylüyorsa kavga çıkabilir. Muhtemelen kafasında bir harf belirlemiştir ve yazacağı şeyleri kurguluyordur. Bazı harfler oldukça tartışmalıdır. J harfi gibi.

Mutfakta Neler Oluyor Oyunu Tanıtımı

Mutfakta Neler Oluyor Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: En az üç kişiyle oynanır.

Malzemeler: Malzeme yoktur.

Nasıl oynanır: Bu oyun bir tür sayışmacadır. Oyuncular daire olup ellerini birbirlerine uzatırlar ve

‘mutfakta neler oluyor

Fasulye bakla kızarıyor

Durmadan bana bakıyor,

Hayırdır inşallah

Çatla patla yusyuvarlak

Kremalı börek

Sütlü çörek

Çek dostum çek

Arabanı yoldan çek

Burnu kanca

Al sana bir tabanca”

Tekerlemesini söyleyerek ellerini yanındakinin eline vururlar. Eline vurulan kişi oyundan çıkar, kalan oyunu kazanır.

Mor Menekşe Oyunu Tanıtımı

Mor Menekşe Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kişi sayısı önemli değildir ama en az 4 kişiyle oynanır.

Malzemeler: Malzeme gerekmemektedir.

Nasıl oynanır:Bir takım oyunu olan mor menekşede oyuncular iki gruba ayrılırlar. Takımlardan birisi ‘mor menekşe, mor menekşe’ diye bağırır. Buna karşılık olarak diğer takım ‘ mendilim dört köşe’ der. İlk takım “bizden size kim düşe” diyince “bilmem kim düşe” diye ikinci takım yanıtlar.

Adı söylenen oyuncu diğer takımın oluşturduğu kordona doğru koşar ve birisini yakalamaya çalışır. Eğer yakalayabilirse yakaladığı kişiyi takımına getirir, yakalayamazsa o takıma dahil olur. Bu oyun takımlardan birinde bir kişi kalana kadar süre

Misket Baş Oyunu Tanıtımı

Misket Baş Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kişi sınırlaması yoktur.

Malzemeler: Misket ya da benzeri kürecikler.

Nasıl oynanır: Misket bilinen en eski oyunlardandır. Dünyanın pek çok yerinde cam, mermer, metal, taş ya da kilden yapılmış küçük kürelerle benzer oyunlar oynanır. Her oyuncu misketlerini ortaya koyar. Oyuncular atışlarını yaparlar ve sıra dışına çıkan misket alınır. Oyun sonunda en çok misketi olan kazanır. Bu oyunun çok farklı çeşitleri de vardır.

Mikado Oyunu Tanıtımı

Mikado Oyunu Tanıtımı

Kaç kişiyle oynanır: Kişi sınırlaması yoktur.

Malzemeler:41 çubukla oynanır.

Nasıl oynanır: Bu oyunda oyuncular ilk önce bütün çubukları bir arada tutarlar ve yere bırakırlar. Amaç diğer çubukları kıpırdatmadan bütün çubukları teker teker toplamaktır. Önceden toplanmış olan bir çubuk yardımcı olarak kullanılabilir. En çok çubuğu toplayan oyunu kazanır.