6 Ekim 2007 Cumartesi

İp Atlama sporu Yine Meşhur Oluyor

İp Atlama Sporu Yine Popüler Oluyor

Dakikada 200 kez dönen ipin altında, saat başı harcanan yaklaşık 1300 kalori enerji. Amerikan filmlerinde geçmişte sıkça raslatığımız iple atlama yarışmaları dünyada yeniden moda olmaya başlıyor.

2004 yılından beri dünya şampiyonaları düzenlenen ve 2007 yılı dünya şampiyonası Hindistan'da gerçekleştirilecek ip atlama sporunun yarışma olarak iki farklı disiplini bulunuyor: Hız ve Atlama.

Hızlı ip atlama rekoru, 30 saniyede 188 atlama ile elde edilmiş. Atlama yarışlarında ise iki uzun ip kullanılıyor ve dakikada 200 çevrim hızında süren yarışlarda sporcular şnav, el üzerinde havalanma ve atlama hareketlerini hızla dönen ipin altında gerçekleştiriyorlar.

İp atlama egzersiz olarak, ip atlayanın maksimum kalp atış hızının %85 ile %95'ini hedefleyen yüksek yoğunluklu bir çalışma türü. 10 dakika süren bir ip atlama seansının 30 dakikalık jogging'e eşit enerji sarfettirdiği de verilen bilgiler arasında.

İşte ip atlamanın hayatımıza ve sağlığımıza olan olumlu etkileri:

  • Gelişen kardiovasküler yapı
  • Gelişen kas yapısı
  • Artan dayanıklılık
  • Esneklik kazanımı
  • Güçlenen kemik ve kas yapısı
  • Zamanlama ve ritm yetisinin gelişimi
  • Artan denge
  • Hızlı hareket etme yeteneğinin kazanılması

Bu önemli fiziksel etkinliğin yararlarının yanı sıra ip atlama oldukça sosyal de bir etkinlik. Öğrenimi oldukça kolay olan ip atlama yeteneğinin kazanılmasıyla elde edilen özgüven, insan hayatına motivasyon artışını da beraberinde getiriyor. Yeni hareketler geliştirmek adına yaratıcılık özelliklerinin artması da aktivitenin bir diğer olumlu etkisi.

Tüm bu yararlarına rağmen ip atlamanın çok kısa bir süre öncesine kadar yok olma noktasına geldiğini belirtmeden geçemeyeceğz. Bunda en önemli etken ise ip atlamanın daha çok bayanların ilgi duyduğu bir aktivite olduğu varsayımın toplumun geniş kesiminde kabul edilmiş bulunması.

Son zamanlarda dünyada da popüler hale gelmeye başlayan ip atlama ile ilgili detaylı bilgiyi şu iki internet sitelerinden elde edebilmeniz mümükün:

Kaynak: www.egoaktif.com

Hiç yorum yok: