6 Ekim 2007 Cumartesi

Gerçek Oyunlara Başlarken

Gerçek Oyunlara Başlarken
Çocuklarımız, gençlerimiz ve hatta biz yetişkinler bir şekilde oyunlarla yatıp oyunlarla kalkıyoruz. İnternette Oyunlar diye arayınca çıkan on milyonlarca sonuç arasında gerçek hayatın oyunları kaybolup gidiyor. Sanal oyunlar gerçek oyunların yerini almış.

Nerede Eski Oyunlarımız?
Bir zamanlar oyunlarımız vardı, mahallelerimizde oynanan. Yaz akşamları elektrik direklerinin altında koşuşmalar vardı. Oyun oynamaktan yorulmuş ve her tarafımız toza çamura bulanmış halde evlerimize girerken annelerimizden işittiğimiz tatlı azarlar.. Çabuuuk! Önce banyoya sonra doğru yemeğe. O tatlı yorgunlukla yenen tatlı ve kokusu daha bir başka yemekler.

Şimdi nerdeee.....

Gerçek Oyunlardan Sanal Oyunlara
Şimdi çocukların oyunları neredeyse tümüyle sanal. Maalesef bu sanal oyunlar dünyasına bilerek veya bilmeyerek onları sokan da bizleriz. Nasıl mı?

İlk Bilgisayar Oyunu
Geçen gün, henüz 4 yaşına basmamış oğlumu kucağıma alarak bilgisayarda ilk oyununu birlikte oynayalım dedim. Bir araba yarışı oyunuydu bu. Araba yarışında yarışta kazanmak için kazandığınız puanlarla karşı yarışçıya çiviler atıyor, üzerine duman püskürtüyorsunuz ve yarışı bu şekilde kazanıyorsunuz. Rakip yarışçıya çivileri atıp ardından dumanı püskürtünce yarışçının tepetaklak devrilmesiyle bizim oğlan kucağımda dehşet içinde korkuyla hoplayıverdi. Sen kötü bir babasın! Adama uf oldu demesiyle hemen 'ben ne yapıyorum' dedim. 'Doğru oğlum! Yaptığım yanlıştı. Bir daha bu oyunu oynamayalım' diyerek kapattık. Artık oyun oynarken müthiş seçici davranıyorum. Özellikle zeka geliştirici onun beğendiği hafıza oyunlarını seçmeye çalışıyorum. Bu olaydan çıkarılan ders şu olmalı: Aslında çocukların fıtratları tertemiz. İlk başlangıçta mutlaka benzer duygular yaşıyorlar. Ama kendilerini oyuna kaptırınca artık tertemiz duygular yerini başka şeylere bırakıyor.

Sorumluluk Kimde
Sorumluluk elbette bize ait. Onlara alternatif oyunlar sunmayıp, küçüklüğümüzde oynadığımız gerçek oyunları öğretmeyen bizlerde.

Sanal Oyunlardan Gerçek Oyunlara
Artık eskiden oynadığımız oyunları çocuğuma öğretmeye ve onları oynamaya prensip kararı almış bulunuyorum. Bununla kalmayıp burada açtığımız günlükte gerçek oyunlar geliştirme konusunda ve paylaşılması için bir platform olsun istiyorum. Çocukların gelişiminde oyun çok önemli yer tutuyor.

Neden Gerçek Oyunlar?
  • Beden ve Zihin Sağlığı: Gerçek oyunlar çocukları en başta bedenlerini çalıştırması açısından onların vücut sağlığında önemli. En aktif bilgisayar oyununda bile çocuk saatlerce sandalyede oturuyor. Güya spor oyunu oynuyor ama sporla alakası yok bedensel olarak.
  • Çocukların Sosyal Gelişimi: İnsan olarak en önemli değerimiz sosyal bir varlık oluşumuz. Maalesef sanal oyunlar çcocuklarımızı bundan alıkoyuyor.
  • Dil ve İletişim Yetenekleri: Çocuklarımızın dil ve iletişim yeteneklerinin gelişmemesinde bilgisayar oyunları en büyük sorumlu. Denemek istiyor musunuz? Örneğin, adam asmaca oyununu bilgisayarda oynayın ve bir de ev içinde çocuklarla deneyin. Farkı göreceksiniz.
  • Yaratıcı Problem Çözme: Bu yetenek ancak sosyal ilişkilerde büyük gelişme gösteriyor. Bunun en önemli yaratıcı düşüncenin nedeni karşılıklı etkileşimle ortaya çıkması.
Etkinlikler
Burada yetişkinlerin ve eğitimcilerin yorumlarla yeni oyun önermelerini, bunları paylaşmalarını öneriyoruz. İnternette asenkron olarak oynanabilen oyunlar da üretilebilirse internet ortamında paylaşılabilir ve hatta oynanabilir. Burada oynanabilecek oyunların gençlerimizce de öğrenilip oynanacağını ümit ediyoruz.

Yararlı olması dileğiyle..

Hiç yorum yok: