7 Ekim 2007 Pazar

İnternet Oyunlarından Gerçek Oyunlara

İnternet Oyunlarından Gerçek Oyunlara
Basından: İnternetten Çelik Çomağa
İnternetten sıkılan köylüler çelik çomağa geri döndü
Türkiye'de hızla yayılan internet ve bilgisayar oyunlarının gençlerde kültürel yozlaşmaya neden olduğunu ileri süren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un köylüleri çelik-çomak oyununa geri döndü.

Bilgisayar oyunları ile büyüdüklerinden eski oyunları bilmeyen gençlerin bu kültürü unutmaması için köyde yediden yetmişe herkes çelik çomak oynamaya başladı. Köy Bekçisi Sadettin Özdemir nezaretinde haftanın belirli günlerinde düzenlenen çelik çomak turnuvalarının halk arasındaki kaynaşmayı artırdığı bildirildi.

Aydın'ın ADSL internet erişimine ilk kavuşan köylerden biri olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un köyü Ilıdağ'da bilgisayara ve bilgisayarlı oyunlara olan merak kısa sürede tükendi.

500 haneli köyde son üç yılda yaklaşık 50 eve bilgisayar kurulurken, köyde de internet cafe açıldı. Bilgisayar oyunlarının yaygınlaşmasıyla birlikte gençlerde kültürel yozlaşma yaşandığını ileri süren köyün ihtiyarları eski oyun kültürlerini yaşatmak için yaşlarına bakmadan çelik çomak oynamaya başladı. Yaşlıların bu girişimi sonucu tekrar gündeme gelen çelik çomak oyunu köyde herkesin tek eğlencesi ve sporu haline geldi.

Cumartesi Pazar günleri Yukarı Oba Mahallesi Sulubağ Mevkiinde oynanan oyunları izleyen köyün yaşlıları bu turnuvaları izlerken hem nostalji yaşadıklarını hem de gençlerle daha iyi iletişim kurabildiklerini söylediler. Çelik çomak oyununun tarihinin Türk tarihi kadar eski olduğunu belirten köyün yaşlılarından 74 yaşındaki Sabri Dincik,

"Bu oyunu biz de dedelerimizden öğrendik. Çocuklarımızı öğrettik ama çocuklarımız bilgisayarın etkisinde kalan torunlarımızı öğretemedi. Çelik-çomak, çoban-kurt, mendil kapmaca, gibi oyunlar aslında birer Yörük oyunudur. Köyümüz her ne kadar mesleki manada Yörüklük yapmıyorsa da bizim aslımız Yörük'tür" dedi.

Bilgisayara kesinlikle karşı olmadıklarını ancak gençlerin kültürünü unutmasından rahatsız olduklarını belirten 73 yaşındaki Mehmet Turhan ise "Köyün nüfusu her geçen gün arttığı için gençleri tanıyamaz olduk. Köyümüz aslında kültürel değerlerine çok bağlıdır. Ancak internet ve bilgisayar oyunları bir anda kuşaklar arasındaki bağları koparmaya başladı.

Torunlarımızla aynı şeyleri konuşamaz olunca soruna çare arayışına girdik. Çelik çomağın sanal alemden daha faydalı olduğunu ve aynı zamanda spor olduğunu gösterdik. Artık çocuklarımız günün belli vakitlerinde internete girip bilgisayarla uğraşıyor. Ancak oyun ve spora ayrılan vakti çelik çomakla geçiyoruz. Son günlerde köyümüzde gençlerle yaşlılar arasındaki muhabbet arttı. Gençlerimizden tek isteğimiz kendi gelecekleri için bu kültürü devam ettirmeleridir" dedi.

İHA

Hiç yorum yok: